Saját készítésű kréta – aszfaltkréta projekt

Amikor elkezdtem iskolába járni, szerelmes lettem rögtön a krétába, és én is tanár akartam lenni, hogy a krétával írhassak szép betűket a táblára és rajzolhassak mindenféle ábrát, amivel elmagyarázom, hogyan működnek a dolgok a világban. A kréta varázsa egészen kis kortól megbabonázza a gyerekeket, ráadásul a színeket és az anyagokat is jobban megismerik az alkotás közben.

Házilag készíthetünk sokféle jópofa krétát, amelyekkel a gyerekek krétatáblára, táblafestékkel kezelt felületre, vagy éppen az aszfaltra alkothatják meg legújabb ötleteiket. Mostanában egyre olcsóbbak ezek a kréták, ezért kezdtem gyanút fogni, hogy még olcsóbb az előállításuk, mint azt az ember gondolná.

Ma aszfaltkrétát csinálunk, holnap pedig cukikrétát! Mind a kettőt érdemes megnézni és megcsinálni a gyerekek segítségével! 🙂

Mi kell a kréta elkészítéséhez?

  • 5 adag tempera (attól függ, milyen színeket szeretnénk elérni)
  • gipsz
  • viaszpapír

Aszfaltkréta formához az alábbiak szükségesek:

  • csomagolópapír tekercs, papírtörlő tekercs vagy WC papír tekercs
  • uzsonnás zacskó
  • mosogatószer
  • szigetelőszalag
  • víz

Aszfaltkréta elkészítése:

Először vágjuk fel a tekercset, amit használni szeretnénk. A csomagolópapíré nagy, ezért 4 darabra is vághatjuk, a papírtörlő tekercsét 2 darabra vágjuk, a WC papíré pont jó méretű lesz.

Ezután a tekercseket béleljük ki viaszpapírral úgy, hogy a krétával majd a viaszos része érintkezzen. Vágjuk méretre. Zárjuk le a cső egyik végét szigetelőszalaggal.

Következő lépésünk, hogy egy tálba három evőkanál festéket teszünk. Szabadon variálhatóak a színek, nagyon változatos palettát készíthetünk el. Rózsaszín krétához két kanál piros és egy kanál fehér festéket teszünk bele. Bíbor színt úgy keverhetünk, hogy két kanál vöröshöz egy kanál feketét teszünk. Lilához egy kanál piros, egy kanál kék, egy kanál fehér festék kell. A lényeg, hogy addig keverjük a festéket, míg teljesen egyenletessé nem válik a szín.

Ha készen van a kívánt szín, keverjünk hozzá fél csésze vizet és 3/4 csésze gipszet. Jól elkeverve nagyon sűrű állagú lesz. Ha jól elkevertük, egy csepp mosogatószert is adjunk hozzá, hogy az eső lemossa a műveket (különben elég sokáig ott maradnának).

Mikor minden összetevőt jól elkevertünk, kanalazzuk az egészet egy uzsonnászacskóba, vágjuk ki az egyik végét, és így adagoljuk a viaszos belsejű tekercsekbe a kréta alapanyagát. Nem kell teljesen teletölteni, vigyázzunk, hogy ne tudjuk felborulni a tekercs.

Ezután 20-24 órát száradni hagyjuk a krétánkat. Amikor letelt az idő, levesszük a szigetelőszalagot a tekercs aljáról, kitoljuk a viaszpapíros hengerünket, és kicsomagoljuk.

Máris készen van az aszfaltkrétánk! 🙂

Jó rajzolást kívánunk a napsütéses időben! Esős nyári napokra pedig holnap jön újabb krétatippünk, hogy bent is szép alkotásokat készíthessetek a táblán!

*** Csanavarázs ***

 

Forrás:

http://www.thesimpledollar.com/making-your-own-sidewalk-chalk/

Reklámok

1 hozzászólás a következőhöz: “Saját készítésű kréta – aszfaltkréta projekt

  1. Visszajelzés: Saját készítésű kréta – cukikréta projekt | Csanavarázs - Öko-Eko & $$$ Megoldások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s