Saját készítésű kréta – cukikréta projekt

A cukikréta nevet azért adtam, mert ezek kicsi kréták lesznek, amiket otthon egy kisebb táblára tudunk majd használni, és a formájuk is cuki lesz. Főleg olyan esetben lehet hasznos a cukikréta, amikor a gyerekek nem szívesen rajzolgatnak. Egy aranyos, különleges eszközzel lehet, hogy könnyebben azonosulni tudnak a rajzolás feladatával. (A méretük miatt fontos, hogy 3 éves kor alatt (vagy amíg szájba veszik a dolgokat) ne használjuk, nehogy megegyék a kicsik. Nekik alkalmasabb az óriási, színes aszfaltkréta.)

Ha cuki krétát akarunk csinálni, azt hiszem, az Ikeában kell kezdeni a projektünket, vagy ha van már cuki alakú jégkockatartónk, akkor vegyük elő. Mindenképpen szilikon formát ajánlok, mivel abból könnyebben ki lehet pattintani a végterméket. Az Ikeában csillagos, halacskás, hosszú csík, szívecske és virág alakú szilikon formákat lehet kapni, amelyek 300-300 Ft-ért igazán nem túl drágák (majd meglátjátok, még mi mindenre lehet használni egy ilyen formát! :))

A receptünk a már bevált tegnapi krétarecept (gipsz, víz, mosogatószer, tempera), itt is beletöltjük zacskóba a krétafolyadékot, és egy lyukon keresztül fogjuk adagolni a formába.

A szilikon formába öntött krétát két részletben kell száradni hagyni. Először a teteje szárad meg, majd kivesszük a krétát és az alját is hagyjuk megszáradni. Az egészre 2-3 nap megy el attól függően, hogy milyen nedves volt az alapanyagunk.

Ha unalmas az egyszínű kréta, tehetünk a kréta alá csíkokban pár sor krepp-papírt (de ne fedjék egymást!), nagyon színes lesz tőle a végeredmény.

+ Tipp: Vizes kézzel akár a forma aljára is egyengethetünk formára vágott krepp papírt, így a virág forma közepén sárga krepp-papírral kelthetjük valódi virág hatását, vagy a szívecskére név kezdőbetűjét is ráügyeskedhetjük ilyen módon. Nagyon romantikus! 🙂

Sokszínű játékot kívánunk a cukikrétákkal!

*** Csanavarázs ***

 

Forrás:

http://makezineblog.wordpress.com/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s