Halottak Napja mécses- és gyertyavarázs

Családunkban nagyon fontos ünnep a Halottak Napja, mivel sokan már nem ülhetnek velünk az asztal körül ünnepekkor. A napjainkban egyre terjedő, őrülten jókedvű halloweeni bulik mellett fontos az évnek ezen szakaszában, hogy kicsit hátradőljünk és megemlékezzünk azokra, akik nem lehetnek már velünk. Nem kell a szomorúságról szólnia ennek a megemlékezésnek sem, hiszen sok évnyi vidám emlék bennünk él, és a gyászév elteltével igazán senki nem vetheti a szemünkre, ha szeretteink vidám emlékeit idézzük fel a szomorkodás helyett.

A meghitt, emlékezéssel töltött néhány órát a legjobban úgy lehet kitölteni, ha a családtagjainkkal, esetleg barátainkkal közösen szervezünk egy kis összejövetelt, ahol előkészítjük a temetőbe szánt “ajándékainkat.” Gyertyára, mécsesre, mécsestartóra lehet legnagyobb szükségünk, hogy biztonságosan gyújthassunk tüzet, illetve virágot, csokrot, esetleg koszorút is vihetünk, készíthetünk.

Faágra a kertben biztonságosan tudunk PET palackból vagy üvegből készült mécsestartót lelógatni a faágakról. Ehhez kavicsra, homokra van szükség, melyet a mécses vagy gyertya alá és köré teszünk, hogy ne boruljon fel, és ne fordítsa fel a szellő. Szélben viszont célszerű elfújni a lángot, hogy megelőzzük a tűzesetet.

A gyerekek ezt a mécsestartót is díszíthetik lemosható házi készítésű üvegfestékkel. Szabadban megkophat, leolvadhat a minta, így érdemes figyelni, hogy olyan helyre tegyük, ahol nem éri túl sok eső majd.

Otthoni megemlékezéshez a legfinomabb illatú gyertya a méhviaszból készült gyertya. Ehhez méhviasz lapra, kanócra, hajszárítóra, esetleg vágókésre, vonalzóra lehet szükségünk. Vágjunk háromszög vagy téglalap formát. Hajszárítóval melegítsük fel, hogy formázható legyen és fel tudjuk tekerni. A kanócot helyezzük a legrövidebb oldalához a formának, jól dolgozzuk rá a kanócra a méhviasz lap végét, és gyorsan, erősen tekerjük fel a gyertyát.

Lehet természetesen gyertyát önteni is, ha van kicsi mécsestartónk vagy nagyobb gyertyának való poharunk. Ilyenkor vagy boltban kapható viaszt, vagy jobb minőségű zsírkrétát tudunk használni (a Crayola például jó, de az olcsóbb krétáknak rossz a szaga olvadtan, így azokat nem ajánlom lakásba gyertyának). Én műanyag pohárban forrásban lévő vízbe tartottam a felolvasztandó krétákat, majd úgy öntöttem formába. Világos színek után tudunk sötétet olvasztani, de sötét szín után sajnos a világosat már nem tudjuk tökéletesen elkészíteni, így javaslom, hogy külön edényben vagy meghatározott sorrendben olvasszunk. itt se feledkezzünk meg a kanóc behelyezéséről az első adag olvasztott kréta betöltése előtt!

 

*** Csanavarázs ***

Források:

http://ketkezes.blogter.hu/362545/mehviasz_gyertya_tekeres

https://www.urban-eve.hu/2013/09/10/csinald-magad-szines-gyertyak/

http://www.urban-eve.hu/2012/12/02/csinald-magad-mehviasz-gyertya/

http://13.kerulet.ittlakunk.hu/files/ittlakunk/styles/large/public/upload/article/22/emlek_0.jpg?itok=Tfj_R6pn

http://www.usefuldiy.com/diy-multi-color-candle/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s