Papírmasé ajándékbomba házi ragasztóval

Tegyétek emlékezetessé olcsó és környezetbarát csomagolással az ajándékozást. Újrahasznosított papírból és házi papírmasé-ragasztóból megdöbbentően tálalhatod ajándékodat gyermekednek. A gyerekek szeretnek “tönkretenni” dolgokat, és most pont erre lesz szükségük, hogy megkapják az ajándékot. Tehát örülhetnek, miközben örülnek! 

Mire lesz hozzá szükséged:

  • lufi
  • újságpapír
  • papírmasé ragasztó
  • opcionális: festék vagy krepp-papír a borító szín megadásához

Itt most idézném magyar kollégámat a ragasztó elkészítésével kapcsolatban:

Ha van kedvünk, időnk saját magunk is készíthetünk e techikához szükséges ragasztót lisztből és vízből főzve (liszt helyett használhatunk keményítőt is). A száradás ugyan tovább tart, de időtálló, szép sima felületet biztosító, olcsó és természetes anyagú ragasztóhoz jutunk.
Hogy készül? Tegyünk fel forrni kb. fél liter vizet. Míg melegszik 2-3 púpozott evőkanál lisztet és egy pici sót 1,5 dl vízzel simára keverünk, mintha pudingot főznénk. Kevés vízzel tovább hígítjuk a masszát, ekkor is csomómentesre kavargatjuk. Lassan hozzáöntjük a már gyöngyöző fél liter vízhez, és kevergetve hagyjuk felforrni. Elég ha lassan egyet-kettőt “buggyan”, utána félrehúzva hűlni hagyjuk, bár már ekkor is használható.
Egy nem túl széles ecsettel kenjük fel a ragasztót. Ennél a technikánál fontos, hogy  a papír minden része benedvesedjen, mert egész másként viselkedik a száraz illetve nedves papír (ez utóbbi megnyúlik).
A ragasztó előnye, hogy könnyen kimosható a ruhából, nem keni össze az asztalt, ha túl vastagon kentük a felesleget letöröljük, nyoma sem marad. Ha megszárad, száradás után nem látszik, áttetszővé válik. Ha marad belőle, hűtőszekrényben eláll 1-2 hétig. Fontos tulajdonsága még az így készült tárgyaknak, hogy nem törnek, nem balesetveszélyesek. (ld. karácsonyfadísz)
A papírmasé massza, melynek kötőnyaga ez a ragasztó, szinte bármely tárgy formáját felveszi. Ez a ragasztó lassan szárad, tehát ha módosítani akarunk a munkánkon, akkor visszaszedhetjük a papírt. Vigyázzunk azonban, mert a papír ekkor már nem olyan szilárd szerkezetű, mint lekenés után rögtön, egyre jobban mállani fog, ahogy dolgozunk vele.

Így kell elkészíteni a ragasztó segítségével a papírmasét:

Tépjünk a papírból ujjnyi csíkokat.
A tapétaragasztót készítsük el a használati utasítás szerint.
Mártsuk a papírcsíkokat a ragasztóba, egyenletesen borítsuk be vele  … a formánkat. Rétegezzük a papírcsíkokat, míg  a kellő vastagságot el nem éri. (általában 4-5 rétegben kell felhordanunk a masszát)
Pár nap múlva teljesen kiszárad a felhordott anyag, ha elkészült, óvatosan feszítsük ki az eredeti formából.
Vágjuk le  a felesleges részeket.

A gömbforma legjobb megalkotási módja, ha két egyforma méretre felfújt lufit félig betapasztasz papírmaséval, száradás után levágod az egyenetlenségeket, belerakod az ajándékod és összedolgozod a két félgömböt az érintkezésüknél papírmasé módszerrel.

Így biztos nem lesz leskelődés, kutakodás! Sőt talán gyanakvás sem, hogy az az ajándék! Mosolygó arc

Jó csomagolást kívánunk!

*** Csanavarázs ***

Forrás:

http://hhh.h7.hu/leirasok/TD.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s