Mit adjunk a tanárnéninek, óvónéninek?

Az “oktatási reform” óta tudjuk, hogy jelentősen csökkent a pedagógusok bére, így praktikus lehet megbeszélni a tanítónénivel, óvónénivel, osztályfőnökkel, kedvenc tanárral, hogy mit szeretne kapni, mire van szüksége, és akkor pontosan arra a dologra vagy dolgokra összeadhatják a szülők a pénzt és nagy, közös ajándékként megvehetik a pedagógusnak. Ez szerintem is rosszul hangzik, de a bejegyzés végén azért kicsit javítok rajta, olvassátok végig!

Példákat említenék, hasonló dolgokra lehet számítani a kívánságlistán. Az óvónénik a papírokat, gyöngyöket, ceruzákat, zsírkrétákat általában saját zsebből finanszírozzák, mivel az óvodák költségvetésébe nem férnek bele ezek az eszközök és emellett gyorsan fogynak is a dekoráció és a foglalkozások alkalmával – nagy szükség lehet ilyesmire. A tanítóknak szintén szükségük lehet kreatív eszközökre, esetleg könyvekre, de kérdezzük meg, pontosan mi az, amit örömmel fogadnának. Tanároknak például hasznos lehet jegyzettömb, Post-It, netán fénymásolópapír. Mindenképpen érdeklődjünk a pedagógusnál, mivel hasznos ajándékot szeretnénk nekik adni, és nem olyasmit, amit mi úgy vélünk otthonról szemlélve, hogy jól jöhet neki! Lehet persze, hogy meg fog sértődni, vagy komolytalan választ ad, mert alapvetően megalázó, hogy ilyen alacsony a bérük és mégis sokat kell befektetniük, mert nem áll rendelkezésre elegendő pénz az oktatási eszközökre. Ha esetleg pénzt kérnek, akkor adjunk azt, és csomagoljuk úgy, hogy azért ajándék hangulata legyen. Ne filléreskedjünk, hiszen egy bőkezű ajándék befolyásolhatja a pedagógus viszonyát a csoportjával: ha érzi, hogy pedagógusként megbecsüljük és a munkájában igyekszünk segíteni, akkor valószínűleg ő is a lehetőségeihez mérten a legjobbat fogja kihozni a közös munkából.

Még egyszer hangsúlyozom: fontos előre egyeztetni, mivel így a pedagógus számíthat rá, hogy mit kap, és nem éri kellemetlen meglepetés, hogy már megvette, amit adunk neki. Ugyanígy, ha valamit nem tudunk neki megvenni, azt is bátran tudassuk vele, mondjuk meg neki előre, mit tudunk vállalni a kívánságlistából. Emellett természetesen hagyjuk meg neki a meglepetés örömét is!

Általános elvek: A praktikus ajándékokat érdemes személyre szóló csomagolással és némi kedvességgel feldobni. Tegyük fel, hogy egy nagyobb befőttesüvegben adjuk oda az ajándékot. A pedagógus kedvenc színeit, kedvenc állatát, esetleg mesehősét meg lehet mintázni az üvegen, az üvegtetőn – ebben a gyerekek is segítségünkre lehetnek. Ha tudjuk, miért rajong pedagógusunk, könnyű dolgunk lesz. Ha abszolút nincs ötletünk, a tantárgyához kapcsolódó szimbólummal díszíthetjük az üveget, például angol tanárnak angol vagy amerikai jelképeket tehetünk rá, földrajz tanárnak atlaszból képet, irodalom tanárnak egy szép versidézetet, és még sorolhatnám.

Személyesebb részletek: Csomagolhatunk továbbá a kedvenc illatával készült szappant ajándékunk mellé, melyet otthon el is készíthetünk. Vagy a szappanba beletehetünk laminált képeket, virágszirmot. Szintén kedves ötlet lehet a gyerekektől kérni kézzel írott személyes üzenetet, és azt elrejteni a csomagban. Ebben a témában sem szeretnék az általánosságokba merülni, mert a tanár egyéniség, és igyekeznünk kell a szakmai szükségleteinek a kielégítése mellett személyesebbé tenni az ajándékot. Köszönjük meg neki egy kísérőlapon a munkáját, ha különösen emlékezetes dologért vagyunk neki hálásak, azt megerősíthetjük itt is.

Éreztessük, hogy ez egy különleges alkalom, ahol a figyelmességünket fejezzük ki az ajándékozással. Ha tudok valamiben segíteni Nektek az ötletelésben, keressetek bátran itt vagy Facebookon.

Jó munkát kívánunk!

*** Csanavarázs ***

 

Forrás:

http://www.prettyentertaining.com/wp-content/uploads/2011/01/money-bouquet.jpg

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s