Alap dolgok: Főzött gyurma – 2. verzió

Az alap dolgokat, mint a festéket és a gyurmát nem lehet megunni, így gondoltam, másik receptet is hozok hozzájuk, hogy változatos legyen a paletta. Most a gyurmán a sor, legközelebb pedig ujjfesték receptet osztok meg “menetrenden kívül” – a keddi és csütörtöki sorozat mellett. Kövesd a blogot Facebookon vagy WordPress email értesítőben, ha érdekelnek az újabb receptek és ötletek is.

 

Ez a főzött gyurma feleannyi lisztet igényel, mint az előző receptünk, illetve jobban nyomon követhető a gyurma átalakulása, mint a nyári recept esetében.

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 bögre víz
  • 1/4 bögre só
  • 2 evőkanál borkősav
  • zselés ételszínező (a képen látható élénk színek ennek köszönhetőek)

Lépések:

  1. Öntsük serpenyőbe a vizet és az olajat. Adjuk hozzájuk a lisztet, sót, borkősavat és 1-2 teáskanál zselés ételszínezőt (a gyurma végleges színe olyan lesz, mint amit ebben a fázisban látunk, tehát ennél a lépésnél keverjük ki a kívánt színt). Keverjük össze az alapanyagokat óvatosan.
  2. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve 4-5 percig főzzük. Különböző fázisokon megy keresztül a keverék, figyelj oda, hogy milyen állagú éppen, mert teljesen normális, ha furcsa állaga lesz főzés közben – nem rontottad el, csak mert nem néz ki végig tökéletesen.
    1. perc: Szépen összeáll a keverék.
    2. perc: Darabossá kezd válni a tészta, úgy kevergesd, hogy ne tapadjon le az edény falára.
    3. perc: Itt nagyon sűrű állagot ér el a tészta, semmi gond, keverd tovább!
    4. perc: Összeáll egy labdává a tészta. Akkor jó, ha elválik az edény falától és nem tapad hozzá az ujjadhoz sem, ha megnyomod. Óvatosan teszteld, mert forró!
  3. Vedd le a gyurmát a tűzhelyről és hagyd kihűlni.
  4. Ha meghűlt, Te és a kis segítőd elkezdhetitek gyúrni a tésztát. A kész gyurmát folpackban, lezárt tárolóban tudjuk tartani.

2 bögrényi gyurmát tudunk egy ilyen adagból készíteni. A gyurma nyugodtan megehető, de elég visszataszító. A színezék nem fogja meg a kezet. Mindig legyen tartalék borkősav, ne csak éppen elegendőt vegyünk belőle. A folyékony ételszínezék is jól használható ehhez a gyurmához, de az valószínűbb, hogy megfogja a kezet.

Jó gyurmázást kívánunk ezzel az újabb gyurmával!

*** Csanavarázs ***

 

Forrás: http://www.artsyfartsymama.com/2013/03/diy-playdough.html

Advertisements

1 hozzászólás a következőhöz: “Alap dolgok: Főzött gyurma – 2. verzió

  1. Visszajelzés: Pillekönnyű gyurma | Csanavarázs - Öko-Eko & $$$ Megoldások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s