Gluténmentes naan kenyér lenmagliszttel

Itt az első #pszeudopaleopéntek ezért finomat ettünk ma: naan kenyeret gluténmentesen! Bibimoni receptje alapján megálmodtuk és megvalósítottuk ezt a teljes kiőrlésű csodát, persze némi tejtermékkel és liszttel. A leírás picit különbözik az eredetitől a gluténmentes liszt adottságai miatt.

naanNagyon finom, és kezdőknek is maximálisan ajánlott. Elég hosszú ideig készül, mert sokat kell pihentetni. Az elkészítési költsége kb. 300 forint volt ennek a 4 kis lepénynek, de rendkívül kiadós, tápanyagban gazdag, és sok vizet kell hozzá inni a lenmagliszt miatt, így azt mondhatom, hogy költségvetésileg jobban járhatsz vele, mint egy bolti gluténmentes kenyérrel, ráadásul pontosan tudod, mi kerül bele.

Hozzávalók:

200 g cirokliszt

50 g lenmagliszt

5 gramm friss élesztő

1,5 teáskanál  sütőpor

150 ml langyos víz

2 evőkanál joghurt

1 teáskanál NaCl só

4 evőkanál kókuszolaj

Sütéshez: olívaolaj

Elkészítés:

  1. Tegyünk egy tálba 125 gramm ciroklisztet, öntsünk rá a langyos vizet, és morzsoljuk rá az élesztőt. Dolgozzuk össze villával, amíg összeáll.
  2. Letakarva pihentessük 30 percig.
  3. Tegyük hozzá a 75 gramm ciroklisztet, 50 gramm lenmaglisztet, sütőport, joghurtot, sót, olajat. Dagasszuk, amíg összeállnak (ez annyit tesz a gluténmentes liszt miatt, hogy nem tapad az edény falára, de nem lesz ruganyos vagy dundi a tészta, mint búzaliszttel).
  4. Letakarva pihentessük a tésztát 15 percig.
  5. Gyúrjuk át egy kis ciroklisztes felületen a tésztánkat.
  6. Osszuk négy részre a tésztát, tegyük lisztezett felületre, és lapogassuk ki 1 cm vastag kör alakra a négy cipót.
  7. Pihentessük 5 percig a tésztát.
  8. Nyújtsuk ki sodrófával a kerek cipóinkat palacsintasütő méretűre. A sodrófára már nem fog rátapadni a tészta a korábbi lisztezés miatt.
  9. Öntsünk kevés olivaolajat a palacsintasütőbe, és helyezzük rá a kinyújtott tésztát. Süssük, amíg sötétbarna színe lesz az aljának (ez a tészta nyers marad, ha nem sütjük hosszabban). A tészta másik oldalát is kenjük meg olajjal, ecset segítségével.
  10. Hagyjuk egy kicsit hűlni a kenyerünket. Fogyasszuk sok vízzel vagy bő zsiradékkal, mivel a lenmagliszt magába szívja a zsiradékot, nedvességet.

Jó étvágyat kívánok az egészséges kenyérhez!

Amy / Csanavarázs

Eredeti recept: http://bibimoni.blogspot.hu/2014/03/naan-kenyer.html

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s