Gluténmentes tortilla kukoricaliszt nélkül

A tortilla búzalisztből is könnyű, csakúgy, mint gluténmentes lisztkeverékből. A tészta nedvesebb ezzel a recepttel, rizslisztezett/ciroklisztezett deszkára lesz szükségünk, vagy egy kaparásra alkalmas eszközre és kaparható nyújtófelületre. A végeredményért megéri a kisebb vesződség, mert nagyon finom, puha, hajlítható, tápláló és egészséges tízórai vagy uzsonna. Az első jól sikerült mentes tortilláimat egy finom hamis tonhalsalátával ünnepeltem meg, ha szeretnétek csinálni, szívesen leírom legközelebb a receptet – az is gluténmentes! : )

IMG_20140925_183820_edit1

60 gramm tésztához a következők kellenek (ebből 6 db 12 cm átmérőjű mini tortilla készíthető):

  • 20 g barna rizsliszt
  • 20 g tápiókakeményítő
  • 20 g hajdinaliszt (ebbe a mennyiségbe lehet belekeverni lenmaglisztet vagy más tetszőleges lisztet)
  • kb. fél deci langyos víz
  • 1/2 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 1/4 tk só
  • 1 evőkanál olaj (olívaolajat használtam)

Minden összekeverünk, a tésztához annyi vizet adjunk hozzá, hogy nedves, de ne folyós állagú legyen. Könnyen gyúrható ebben az állapotában, elválik az edény falától, könnyen kezelhető a tészta, nem tapad.

Ezután tetszőleges méretű, kb. 1 mm vastagságú tortillákat nyújtunk a gombócokból lisztezett felületen (a sodrófámhoz nem szokott hozzáragadni). Lehet kisebbet is, nagyobbat is, annyi a lényeg, hogy fel tudjuk szedni a felületről, amin nyújtjuk. Én egy hegyes, lapos eszközzel szoktam elválasztani a felülettől a tésztát, de lisztezett felületről nagyon könnyen felszedhető trükkök nélkül is (én nem szeretem lisztesen a tortillát, azért nem szoktam ilyenkor már lisztezni).

Ennél a tortillánál is meg lehet várni, amíg felhólyagosodik a tészta a hagyományoshoz hasonlóan. Várjuk is meg ezt, mielőtt átfordítjuk, mert nagyon finom, amikor rendesen átsül. Nagy lángnál hamar felhólyagosodik.

Frissen tálalva tökéletesen viselkedik, hajlítható, tekerhető, mindent tud, amit “hagyományos” társa. Mosolygó arc 

Ti mivel töltenétek meg ezt a tortillát?

Jó főzést kívánok!

Amy Athinas

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s