Tojás helyett mit használjak?

Van, aki elvből, van, aki szükségből használ tojáspótlót. Akár vegán, akár allergiás vagy tojásérzékeny vagy, az alábbi helyettesítőkkel pótolhatod a tojást. Én legjobban azért szeretem ezeket a helyettesítőket, mert ha kisebb vagy nagyobb adagot kell csinálnom, mint ami a receptben van, akkor könnyen lehet fél tojást is készíteni, tehát háziasszonyoknak is praktikus lehet ez a néhány ötlet. 🙂

1 tojás = 1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz (keverjük el alaposan, amíg rugalmas, homogén masszává válik; állni is hagyhatjuk kicsit)

1 tojás = fél banán

Sütőpor és szódabikarbóna
1 tojás = 1-1/2 evőkanál sütőpor + 1-1/2 evőkanál meleg víz + 1-1/2 evőkanál olaj (alkalmazás = kelesztéshez)
1 tojás = 1-1/2 evőkanál sütőpor + 1 evőkanál meleg víz + 1 evőkanál almaecet (alkalmazás = kelesztéshez)
1 tojás = 2 teáskanál szódabikarbóna + 2 evőkanál meleg víz (alkalmazás = kelesztéshez)
1 tojás = 2 teáskanál szódabikarbóna + 2 evőkanál meleg víz + 1/2 teáskanál olaj (alkalmazás = kelesztéshez)
1 tojás = 1 teáskanál sütőpor + 1 teáskanál ecet (alkalmazás = kelesztéshez)

Liszt
1 tojás = 1 teáskanál szójaliszt + 1 evőkanál víz (alkalmazás = tapadás + nedvesség)
1 tojás = 3 evőkanál víz + 3 evőkanál liszt + 1-1/2 teáskanál sütőmargarin + 1/2 teáskanál sütőpor (alkalmazás = kelesztéshez)

Gyümölcs
1 tojás = 1/4 bögre almaszósz vagy pürésített gyümölcs (alkalmazás = tapadás + nedvesség)
1 tojás = 1/4 bögre sütőtökpüré (alkalmazás = tapadás + nedvesség)
1 tojás = 1/4 bögre sárgabarack vagy szilvapüré (alkalmazás = tapadás + nedvesség)

Magvak
1 tojás = 3 evőkanál magból készült vaj (pl. dióból, kesudióból, mandulából, mogyoróból)
1 tojás = 1 teáskanál psyllium husk (útifű maghéj) + 1/4 bögre víz (hagyjuk állni 5 percig; alkalmazás = tapadás + nedvesség)

Szója
1 tojás = 1-1/2 evőkanál lecitin granulátum + 1-1/2 evőkanál víz + 1 teáskanál sütőpor (alkalmazás = kelesztéshez)
1 tojás = 1/4 bögre selymes tofu (alkalmazás = tapadás + nedvesség)

Keményítő
1 tojás = 2 evőkanál nyílgyökér + 1 evőkanál víz (alkalmazás = tapadás + nedvesség)
1 tojás = 2 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál víz (alkalmazás = tapadás + nedvesség)
1 tojás = 2 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál víz (alkalmazás = tapadás + nedvesség)
1 tojás = 1-1/2 teáskanál tápiókakeményítő/kukoricakeményítő + 1-1/2 teáskanál burgonyakeményítő + 1/8 teáskanál sütőpor + 1 csipet xantángumi + 3-1/2 evőkanál víz + 1 teáskanál olaj (habbá verjük; alkalmazás = kelesztés)

Egyéb
1 tojás = 1 teáskanál élesztő feloldva 1/4 bögre meleg vízben (alkalmazás = kelesztéshez)
1 tojás = 3 evőkanál növényi olaj + 1 evőkanál víz (alkalmazás = tapadás + nedvesség)
1 tojás = 3 evőkanál vegán majonéz (alkalmazás = tapadás + nedvesség)
1 tojás = 3 evőkanál szétnyomkodott bab (alkalmazás = tapadás + nedvesség)
1 tojás = 3 evőkanál tört krumpli (alkalmazás = tapadás + nedvesség)

Tojásfehérje helyettesítése
1 tojásfehérje = 1/4 teáskanál xantángumi + 1/4 bögre víz (hagyjuk állni 5 percig, majd verjük fel; alkalmazás = kelesztéshez)

Tojássárgája helyettesítése
1 tojássárgája = 1-1/2 evőkanál lecitin granulátum + 2 teáskanál víz (alkalmazás = tapadás + nedvesség)

Jó főzést kívánok:

Amy
Csanavarázs
Advertisements

1 hozzászólás a következőhöz: “Tojás helyett mit használjak?

  1. Visszajelzés: A hófödte gluténmentes csokis süti | Csanavarázs - Öko-Eko & $$$ Megoldások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s